Var har du din uppmärksamhet?

Är din uppmärksamhet mera inåtriktat än utåtriktad? Hur uppmärksam är du mot andras sinnesstämningar?

Ganska ofta märker man på andra människor att de inte hör på, de ser inget och de verkar nästan vara avtrubbade. I trafiken ser man ofta denna benägenhet. Jag brukar ofta säga då min man klagar, äsch – de har bara fullt upp med sig själv, och bryr sig inte om sina medtrafikanter. Eller? Nja, kanske de nog bryr sig, men de har fokuset ställt inåt. De tar inte emot intryck från omvärlden. Kanske de nästan glömmer bort att de kör bil?

Även i andra sammanhang upptäcker man (om man har fokus utåt) att det man säger inte går in, de lyssnar helt enkelt inte med sin hjärna. De kanske lyssnar, men det går inte in – det far ut mellan öronen som man brukar säga…

Att uppleva något med alla sina sinnen kan ge en extrem njutning och glädje. Har du upplevt det någon gång? Smakat på något extra gott, känt en underbar doft eller rört vid något/någon så känns i hela kroppen?

Att inte uppleva något, utan bara ha fokus inåt gör att du inte registrerar det som händer utanför dig. Du är i din lilla bubbla. Din värld omkring dig är släckt och du ser utan att se, du hör utan att höra och du känner utan att känna. Tills något väcker dig.

Måste man ha fokus utåt då hela tiden? Nej, absolut inte – det är absolut okej att vara i sin lilla bubbla emellanåt och drömma om sina mål. Eller bara vara i sitt nu. Det är balansen mellan dessa inåt och utåt som är viktig att träna på. Ibland måste man helt enkelt ha fokus utåt, att observera andra, lyssna på andra och vara uppmärksam. Världen blir också så mycket rikare om man har sina sinnen riktade utåt.

Ifall du känner dig lite avtrubbad och vill bli mera uppmärksam så finns det möjlighet att träna upp sina sinnen.

Välj de olika observationer per dag – inte alla på en gång:

  • OBSERVERA – Se på anda människors klädsel och frisyrer. Se på hur folk rör sig, hurudana skor de har… med mera. Välj det som känns bekvämt för dig. Slutresultatet blir att du lär dig observera skillnader, varianter och olikheter. Din hjärna lär sig att vara skärpt och du kan bli totalt överraskad över vad den kommer att förmedla till dig.
  • LYSSNA – Lyssna på tonfall, människor som pratar, billjud, varianter i musiken, fågelsång, myggsurr, katten som jamar. Lyssna efter likheter, nyanser och skillnader.
  • KÄNN – Känn på olika material med dina händer eller din kropp. Känn strukturer, material. Ditt sinne förmedlar tyngder, form, struktur, värme, kyla, hårdhet.

Testa den här övningen över en middag med dina vänner. Titta, dofta, smaka, hör och känn. Hur mycket kan era sinnen observera?

Då dina sinnen är skärpta tar du också mera ansvar över hur du kommunicerar. Du får en förbättrad sensorisk skärpa. Du kommer lättare att uppfatta hur andra tar emot din kommunikation och du kan även lätt förändra din kommunikation så att den går fram.

SÅ……SKÄRP DIG <3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *