Äventyrlig företagare

Stina Österbro har de senaste månaderna varit omskriven i olika medier. Varför? – Jo, för att hon är en av många som startat eget företag. 

Men, det är ju kanske inte helt ovanligt heller. Nej, men om man sitter i rullstol på grund av ett medfödd ryggmärgsskada kan det kanske höra till ovanligheterna att det finns mod att starta eget företag. 

Stina var sex år då hon blev tvungen att börja använda rullstol för att komma sig framåt. Under sin uppväxt blev hon ofta peppad av sin familj. Familjen puffade ut henne så att hon inte skulle lämna inom hemmets fyra väggar. När Stina gick i gymnasiet avslöjade hennes mamma mitt i allt att hon hade beställt en resa till Stina. Invalidförbundet hade arrangerat en resa till Island och det ansåg hennes mamma att Stina skulle få uppleva. Detta blev början till Stinas engagemang inom politik och olika förbund. 

Stina har även rest till andra länder i Norden via uppdrag inom Invalidförbundets nordiska ungdomsarbete. Inom politiken är det Socialdemokratiska förbundet som Stina är engagerad i. Förbundet ser henne och arbetet inom det stärker gemenskapen med likasinnade. Stina har även varit aktiv i Finlands CP-förbund i olika arbetsgrupper. 

Efter gymnasiet for Stina ett mellanår till Husmodersskolan för att lära sig att ta hand om eget hushåll. Idag bor Stina i en egen lägenhet och har verkligen nytta av de kunskaperna hon fick under det året. 

Studierna avslutades inte där, utan Stina fortsatte att utbilda sig till merkonom, inriktning turism och sen Tradenom med inriktning informationsverksamhet (bibliotek). Förutom dessa examen har Stina även tagit datakörkort och har ett erfarenhetstalar-certifikat.

Med dessa utbildningar i bakfickan borde det ju inte ha varit så svårt att få en anställning tyckte Stina. Men, nej,  i samhället existerar något som inte lyfts upp så ofta till allmänheten. Nämligen undanflykter för att anställa en som sitter i rullstol. En hel arbetsplats måste anpassas för att anställa en person som sitter i rullstol.  Undanflykterna är ofta att det inte finns en ramp, invalidparkering eller inva-wc.

Stina fick uppleva hur det känns att bli ratad, gång på gång. Ibland fick hon en månads anställning. En anställning som inte varade längre än så. Flitpeng på 12 €/ dag var nog samhället ivrig att erbjuda henne. Men, vem lever på 12 €/dag?

Som tur är så lyssnade inte Stina på de människor som rackade ner på henne. Istället triggade det henne att göra skillnad. Att visa att hon minsann kan och vågar. Så Stina beslutade sig för att starta sitt företag, MaskrosStina. För vill ingen anställa henne för hennes kunskaper så kan hon anställa sig själv. 

Med den 42-åriga erfarenheten Stina har av livet och utbildningar, kan hon nu erbjuda tjänster till samhället och personer som behöver hennes kunskaper och erfarenheter. 

En av tjänsterna är föreläsningar där Stina berättar om hur det är att leva med funktionsnedsättning i samhället och hur det är leva med funktionsnedsättning och vara anhörig till alkoholmissbrukare

Den sistnämnda tjänsten kommer från Stinas egna tråkiga erfarenheter från livet. Alkoholmissbruk har funnits omkring Stina i större delen av hennes liv. Att vara närvarande i det missbruket och inte kunna annat än vara där, är inte en situation ens en människa som kan gå på sina två friska ben vill vara. Ett exempel Stina ger är hur det skulle kunna vara att sitta som passagerare i en bil framförd av en påverkad chaufför och veta att du inget kan göra om något händer. Du är fast där du sitter. 

Erfarenheten och så mycket mera vill Stina dela med sig av till dem som behöver höra om det. Stina vill berätta åt andra så att de förstår hur de kan hjälpa till och förstå. Till anhöriga vill Stina ge råd och tips hur de kan få hjälp och hur de kan må bättre. För hjälpen behövs för många i samhället, och den som behöver stöd skall inte vara rädd för att söka hjälp. Missbruk som missbruk. 

En annan tjänst är ”äventyrsrullaren”. Stina kommer ut till arbetsplatser, skolor och andra intressenter och berättar hur det är att vistas ut i naturen, åka på resor och uppleva äventyr med rullstolen. Det mest är möjligt, det gäller bara att ha rätta attityden. Stina erbjuder även en rullstolsbana – där man får pröva på hur det är att ta sig fram i rullstol. Det kan vara nyttigt för de flesta. Tveka inte att bjuda in Stina till ditt företag, arbetsplats eller förening. 

Nu har Stinas hemsida publicerats och där kan du läsa om de olika tjänsterna Stina erbjuder. Och det bör påpekas att ett nytt företag har möjlighet att justera sina tjänster och tillägga vartefter målgruppen växer och utvecklas. 

LÄNK: https://maskrosstina.fi

Du kan även hitta övriga artiklar som publicerats om Stina på hennes hemsida. 

Detta är ett sponsrat inlägg i samarbete med Maskrosstina.

Är du intresserad av ett sponsrat inlägg läs mera här: https://www.celma.fi/innehallsproduktion/

Detta foto har fotograferats av en av Stinas vänner.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *