Då livet säger till

Vem kunde tro att en 34-årig kvinna skulle få en uppvakning mitt i livet? En uppvakning som visade sig i form av en hjärtinfarkt.

En sådan uppvakning förväntade sig inte Heidi Mattsson i alla fall. En vecka före julen 2019 vaknade Heidi upp med en konstig smärta i kroppen – som sedan visade sig vara en allvarlig hjärtinfarkt. En smärta som kom att förändra Heidis tankar om livet framöver. 

Ni som inte läst eller hört om Heidis upplevelse kan läsa mera om den i hennes blogg och i artiklarna skrivna i Vasabladet och Svenska Yle. (länkar längst ner i inlägget)

Då Heidi kommer på besök till mitt kontor fredagen den 24 januari 2020 har det gått cirka en månad sen den hemska natten. Jag som känner Heidi från tidigare blir inte alls förvånad över den beslutsamhet och glädje hon nu utstrålar. Hon är full av liv, som hon alltid har varit, men nu finns det en mycket större styrka med henne. Det fullkomligt strålar omkring henne av beslutsamhet och tacksamhet. 

Heidi "Mojan" Mattsson

I detta inlägg kommer jag inte att skriva om vad som hände för en månad sedan, utan både Heidi och jag vill fokusera på framtiden. 

Som bakgrundsfakta kan jag berätta att Heidi är fotograf, författare och arbetat hårt för att få livet och ekonomin att gå ihop. Förutom fotograferandet har Heidi tagit uppdrag som klädförsäljare, klädmodell och städjobb. Det sistnämnda kommer att ligga på vila, för en person som genomgått en hjärtinfarkt får inte arbeta så tungt på en lång tid framöver.

Bakom henne ligger också en utmattning (år 2007-2008) som gjort att hon fått kämpa lite mera än vanligt för att nå sina drömmar. Men hon är en kämpare och mycket beslutsam. Hon har hunnit renovera ett hus, flyttat och  renoverat ytterligare ett hus. 

Händelser i hennes liv har ibland tagit många oanade vägar, vägar som hon inte själv har valt – utan ödet har valt åt henne. 

Att hon skulle överleva sin hjärtinfarkt säger Heidi är tack vare sin far, som gick bort för ett par år sedan i en hastig sjukdomsattack. Tack vare den erfarenheten visste Heidi vad hon skulle göra då hon själv vaknade upp till sin smärta. Hon observerade också under de värsta minuterna att hennes far motade bort henne från dödsdalen, det var inte hennes tid ännu att försvinna bort från jorden. Heidi har mycket kvar på sin ”to-do-lista” och hon är alldeles för ung för att fara iväg. 

I Heidis planer framöver finns en ny bok. Den skall heta 365. Ett beslut hon tog då hon låg på sjukhuset. En bok som skall beskriva det nya livet och vad som händer från och med nu till ett år framåt. 365 dagar i det nya livet. Heidi planerar  att intervjua andra människor som upplevt liknande – för ensam om att få en ny chans i livet är hon inte. Heidi vill genom sin bok lyfta fram hur viktigt det är att våga och att tro på livets nycker, ödet och allt som kan hända i ens liv. 

Här kan du läsa de anteckningar Heidi gjorde på sin telefon under sin sjukhusvistelse. 

Heidis första bok ”Livet mening”  fokuserade på:

Frågan alla har ställt sig själv någon gång: Vem är jag? Det finns egentligen inget korrekt eller inkorrekt svar på denna fråga. Alla människor ser olika ut. Allas liv ser olika ut. Man ska aldrig döma någon. 

Vissa människors liv går som en dans på rosor, medan flera andras liv kan se mörka och dystra ut. Om man ställde hundra helt okända individer på rad och tog upp denna fråga, skulle helt klart alla personer känna igen sig i den. Men hur många av dessa hundra totalt olika personer skulle först och främst våga vara ärliga och kunna bekänna att deras liv inte alltid varit perfekt och att de inte alltid svävat på moln? Inte endast för alla de nittionio personer runtomkring dig, utan först och främst för dig själv?

Ifall du är intresserad att läsa den första boken hittar du beställningsinfon här: https://mojanphotography.com/bok_livetsmening/

Nu vill Heidi berätta sin historia för omvärlden och uppmanar intresserade evenemangsarrangörer att kontakta henne. Heidis berättelse inspirerar, framför allt hennes styrka och mod att öppet våga berätta om den. Att överleva en hjärtinfarkt leder till en större förståelse för hur snabbt allt kan ta slut. Hur viktigt det är att ta vara på livets alla dagar och inte ständigt skjuta upp sina drömmar. 

Om någon vågar så är det verkligen Heidi!

Heidis uppmaning till alla som sitter och ”ruvar” på sina drömmar är: 

Kör, bara kör! Man lever bara en gång och det enda man kan få är ett nej, och det enda man måste göra är att dö!

Länkar:

Hedis blogg: https://www.devote.se/mojan_365

Artikel i Vasabladet: https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/340857

Intervju i Svenska Yle: https://arenan.yle.fi/1-50396589

Heidis hemsida: https://mojanphotography.com

Våga människor, VÅGA! Vi lever bara en gång!

Text och foton: Maria Norrlin-Asplund

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *