Varför gör du samma misstag, om och om igen?

Jag sitter för tillfället och går igenom mitt studiematerial inför helgens kursavslut inom NLP Master. 

Har du någon gång haft känslan att det finns något framför dig som du vill göra, men du vet inte hur du skall nå det? Jag har haft känslan länge – men nu känner jag verkligen att jag börjar nå fram. Jag har alltid tyckt om att hjälpa andra, att puscha framåt, att ge en ny tanke. Att sudda bort den där ”dåliga” tanken och att be dem sluta misshandla sig själv. 

Jag läste just en blogg från en coach om hur man skall bli modig och komma igång med sitt företag. Att söka en stridspartner att bolla med. Och det var helt rätt det han skrev. Absolut – ifall du behöver det. Jag använder ofta ordet VÅGA. Våga ta tag i dina drömmar. 

Vi har alla våra egna tankar och processer. Vi tar emot information från vår omgivning och vi agerar. Med hjälp av de värderingar vi har inom oss så agerar vi på ett visst sätt. Värderingarna styr vårt handlande. Sen har vi olika mekanismer som beslutar hur vi gör en sak. 

När vi tar beslut är det mer än en sak som hjälper oss. Vi har alla olika mentala processer som hjälper oss att ta beslutet. Som hjälper oss att tänka och agera: 

Uppfattning

Vi använder oss av våra fem sinnen för att skapa oss en uppfattning– vi ser, vi hör, vi känner, vi luktar och vi smakar. Oftast använder vi mer än ett sinne för att skapa en uppfattning. Det finns också olika intressen som styr vår uppfattning – personer, aktiviteter, ställe, information och saker. Och vi ser på saken endera med små detaljer eller med en större helhet. 

Organisering

Vi organiserar informationen och presenterar den på vårt eget sätt, på det sätt vi har uppfattat det. 

Val och motivering

Vi beslutar oss för vad som är intressant – endera gör jag det själv, eller så tar någon annan beslutet åt mig. Omständigheterna spelar även stor roll.

Med hjälp av min egen motivation går jag endera mot målet, eller ifrån. Ifall jag går mot är jag en proaktiv person som tar initiativ till handling. Ifall jag går ifrån är jag en reaktiv person som upptäcker problem, fallgropar, risker och gör allt för att undvika dem. 

Vad motiverar dig? Vad söker du efter i livet? Hur tillfredsställer du dina behov? Hur spontan är du? Hur mycket vill du utvecklas i livet?

Och varför har jag rubriken Varför gör du samma misstag, om och om igen?”. Jo, när du upprepar dina misstag är det för att du inte tillåter dig att tänka i nya banor. Du kanske inte inser hur mycket av dina tankar, dina värderingar och dina erfarenheter har satt banor i din tankeverksamhet. 

Med hjälp av de verktyg jag nu har lärt mig i kursen NLP Master kan jag hjälpa dig att förändra ditt tankemönster och beteendemönster så att du kan få fram din bästa sida – och bli ditt bästa jag!

Det finns bara en av mig och det är jag, det finns bara en av dig och det är du. Sköt om dig – för ingen annan kommer att göra det. Var och en är skyldig att ta hand om sig själv, och att ta hand om sina drömmar. Lägg din pjäs på rätt ruta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *