Skippa dina måsten

Det enda vi måste är att dö. Resten väljer vi att göra eller inte göra.

Ja, visst låter det enkelt. Men det är sant. Det finns inga andra måsten än att dö. För då den dagen är kommen kan vi inte göra något åt det.  Men något annat måste du inte göra. Du måste inte städa, du väljer att göra det för att du vill/behöver ha ordning och reda kring dig. Du måste inte motionera, du väljer att göra det för att du behöver röra på dig.

Måsten ihopkopplat med orden pengar och uppskattning är yttre belöningar. Vi väljer att förtjäna pengar för att vi behöver dem. Att göra saker så att andra uppskattar oss är också en yttre belöning. Vi gör det inte för egen skull. Att göra saker för sin egen skull ger en sann glädje. Den glädjen får vi inte om vi gör saker och ting för att andra skall uppskatta oss.

Att göra saker för att undvika straff och slippa skämmas, undvika skuldkänslor och plikt för att tillgodose andras förväntningar på oss, har inte heller något att göra med våra personliga behov.

Om vi översätter våra måsten till behov börjar vi se annorlunda på ordet måste. Vi måste ingenting. Vi väljer själva vad vi gör, och hur vi uppfattar det vi gör. Jag måste inte städa, men jag väljer att städa för jag mår bättre när det är rent och snyggt omkring mig. Igår valde jag att inte städa, för jag prioriterade vila istället. Då fanns det inget måste längre, för jag hade gjort mitt val.

I kursen NVC fick vi besvara tre frågor för att inse hur vi kunde välja istället för att känna tyngden av ordet måste.

 1. Skriv ner tre saker du måste…
 2. Stryk ordet måste och lägg till ”jag väljer att” istället.

När du har lagt ordet jag väjer framför dina tidigare måsten kan du fortsätta meningen med att tillägga dina behov dit.

 • Jag väljer att städa därför att jag vill/behöver ha ordning och reda kring mig för att kunna arbeta i lugn och ro.

Testa på dina måsten och kom ihåg dina egna behov.

#blogg100

 

2 reaktioner på ”Skippa dina måsten”

 1. Tack, jag ska haka på det här som dagens bloggtema! Det passar bra nu då jag har lite för fullt upp. Jag vet att jag inte måste, utan att jag vill fastän det jag gör får konsekvenser.

  1. Maria Norrlin-Asplund

   Precis, det är just då det är bra att komma ihåg att man MÅSTE inte göra något, utan välja att göra det å det. Och välja att det gör jag inte, för det fyller inte mitt behov just nu.
   Andas vännen, och kom ihåg att du lever nu – och sen en vacker dag kom det där påtvingade måste emot. <3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *