Mitt år, 2018

För några nätter sen hade jag problem med att somna in. Jag fick nämligen panikångest och trodde att jag skulle sluta andas. Jag har haft den här känslan några gånger tidigare – men bara då jag har varit riktigt förkyld. Känslan var mera än otäck, det värsta jag varit med om. Och den gick inte om. Jag blev tvungen att gå och lägga mig på soffan och ta fram mobilen och surfa runt en stund för att skingra tankarna och inte lägga för mycket fokus på paniken. 

Jag kom in på Isabellas (https://www.isabellalowengrip.se ) blogg och läste flera av hennes inlägg. 

Som företagare väckte givetvis hennes skriverier om den ökade omsättning en viss avundsjuka. Ja, verkligen: EN avundsjuka. Men samtidigt en beundran. Tänk vad hon är driftig. Hon har just flyttat in i ett stort hus, och bor där med sina barn och assistenter. Hon driver flera bolag – och är på resande fot ute i världen lika ofta som jag far till kontoret. 

Men nu är det ju så att hennes målgrupp inte är småföretagare. Småföretagare med små medel. Isabella siktar betydligt högre, så högt kommer aldrig jag att nå. Jag brukar faktiskt säga att någon måste bry sig om småföretagarna också. Hur skall vi annars kunna växa och bli stora? Någon av mina kunder kanske blir lika stor som Isabella en dag. Det kan ju vara ett bra mål också. Att Sikta. Högt!

Nå, min panikångest gav till slut med sig och jag somnade. Jag tror att det hela beror på att jag var så pass avslappnad efter de slöa juldagarna– att min kropp inte kände igen sig. Eller.. Eller så beror det på att jag tagit steget över 50-års dagen. Jag är nu officiellt 50 år. Och det är nu livet börjar eller hur? Det är nu jag vågar stå för det jag säger, det är nu jag skall visa världen vem jag är. Det är väl i den här åldern som man slutar fokusera så mycket på vad andra har för åsikter – det är nu fokus kan ligga på den egna viljan. Det här är saker som jag har hört andra 50 plussare säga. Så det siktar jag nu på också. 

Under det här året som gått, 2018, har jag lärt mig mycket och upplevt mycket. För sammanfattningen kommer jag att använda Linns lista på ”året som gick”. (https://junglinn.com/2018/12/27/2018-aret-som-gick/)

Årets bästa dag: det var min första ”semesterdag” i Trieste. Min man var på möten, och jag gick runt i ”byn”. Känslan att ha en skön semester framför sig var underbar och jag var fylld av förväntan. Vi hade tio dagars semester framför oss, tillsammans med två goda vänner som vi skulle träffa om två dagar i Ljubljana. Sen skulle vi köra iväg till Kroatien och resa runt. Jag gick in på närmaste terrass och drack den ljuvligaste och kallaste Chardonnay. Åh, livet var så härligt!

En annan fantastisk dag var nog då vi var tillsammans med våra vänner och båtluffade i Larsmo skärgård. Vädret var fantastiskt och vattnet var varmt. Vi åkte runt i skärgården, badade och bara njöt av livet.

Årets händelse:Dagen då vi (styrelsen för Korsholms Företagare) fick ta emot priset för ”årets företagarförening” – för en aktiv medlemsförening. Företagarna i Finland delar årligen ut ett pris till lokalföreningarna och i år var det Korsholms Företagare som fick ta emot priset i kategorin medlemmar 100-199. Då var jag stolt, så stolt över den fina och aktiva styrelsen vi har. Vi jobbar så bra tillsammans!

Årets bottennapp: Osanningar som skrivs på nätet. Lögner och påhitt. Jag är så trött på det. Kan inte det här trollet sluta?

Årets kulturella upplevelse: Kroatien. Vilken resa vi hade! Vi körde från Ljubljana till Split, sen till Zadar och sen till KRK. Vilka fantastiska vyer vi upplevde under resorna mellan dessa ställen. Mäktigt!

Årets svåraste:Att flytta till ett nytt kontor igen. Att flytta från Handelsesplanaden och den miljö där jag trivdes så bra tillsammans med Pernilla. Men det goda samarbetet vi hade där fortsätter och jag trivs mycket bra i mitt nya kontor. Så, ibland måste svåra saker ske för att bra saker skall få ske. 

Årets bästa middag: Kopplar igen till Kroatien. Denna middag intog vi i KRK, på en pizzeria som hette Pizzeria Mia. Eftersom min gode vän som reste med oss också heter Mia (som även jag kallas) så hade vi mycket roligt den kvällen. Pizzerian bjöd oss på drinkar då våra män berättade åt servitören att vi heter Mia båda två. Och till på köpet var pizzorna supergoda!

Årets bästa kvinnor:oj, det finns många som jag skulle vilja räkna upp här. Men den kvinna som berört mig mest då det gäller mitt företag är nog Maria Wester. Hon är min businessängel och har gett mig så mycket sen hon började anlita mig som hennes marknadsförare. Hon har verkligen satt igång mina affärsänglar. 

Privat är det nog Mia som är den som finns närmast mitt hjärta. Och sen min dotter Genevieve ”Jenny” som är det allra viktigaste i mitt liv <3

Årets mat:Oj nej. Jag och mat. Jag är den som gillar husmanskost bäst. Sen kommer pizza och hamburgare. Lyxmat är nog bortkastat åt mig. Jag kommer verkligen inte ihåg någon rätt som satt nåt ”minne”… 

Årets dryck:det som mest runnit ner för min strupe under året är nog Saskia. Och för er som inte vet vad det är så är det kolsyrat och smaksatt vatten från Lidl. 

Årets plagg:de kortaste shortsen jag ägt sen jag var tonåring och hade smala ben. Sommaren 2018 glömmer vi aldrig. Minimalt med kläder var det enda man kunde ha på sig. Och därför skaffade jag de kortaste shortsen jag hittade – och sket fullständigt i att mina celluliter blottades. 

Årets skratt:Oj, de har nog varit en hel del. Men flera kunde de ha varit. Tror nog att jag skrattade mest under vår semesterresa. 

Årets Yes:varje gång en ny kund kontaktar mig och speciellt när de godkänner min offert – då är YES:et stort! 

Årets idrottsupplevelse:Oj, någon sådan har jag nog inte upplevt. 

Årets gråt:Egentligen borde man gråta oftare – det rensar så bra. Klart det funnits stunder då man bara inte orkar hålla ihop ansiktsmusklerna längre – då brister man ut i gråt. 

Årets projekt:Ett av de större projekten jag haft under året var Mojans bok. Ett projekt som vi rodde i land lagom till deadline. Sen har jag haft ett par större projekt där jag fått ta fram alla mina skills och använda dem – uppdatera hemsida, göra visuellt material och skriva innehåll. Egentligen är alla mina kunduppdrag årets projekt! Ett intressant och utmanande uppdrag jag fick under december var att bli kampanjchef åt en riksdagsvalskandidaten Leena Nikkari-Östman. 

Årets insikt 1:Lev livet. Det kommer aldrig igen. Det är NU jag skall göra det jag drömt om. NU. Bara jag får energin…. Men NU.

Årets insikt 2: Att inte ge hela mig åt alla andra. Jag måste faktiskt prioritera mig själv. Och min familj. Och mina uppdrag. Och mina kunder. 

Årets insikt 3:Våga mera. Våga stå för det jag säger. Inse att även det är viktigt. 

Så här minns jag år 2018

Det här året har gett mig så mycket. Det har gett mig många fina nya kunder, återkommande kunder och bestående kunder. Det har gett mig fina möten och nya utmaningar inom styrelsevärlden. Det har gett mig en ordentlig semester med goda vänner. Det gav mig en fantastisk sommar då jag inte behövde frysa. Det har gett mig en närmare kontakt med min dotter. Det har gett mig praktikanter. Det har gett mig nya vänner och nya samarbetspartners. Det har gett mig nya möjligheter och en hel del bekymmer. (ja, allt kan ju inte bara vara positivt).

Jag är tacksam för detta år. Det har faktiskt varit ett möjligheternas år. Och givetvis blir 2019 det också – och ett snäpp ännu bättre. Siktar på att dubbla omsättningen!

Och till slut så är jag tacksam att få ha tak över huvudet och varm mat på bordet. 

Sköt om er!


4 reaktioner på ”Mitt år, 2018”

  1. Maria Norrlin-Asplund

   Ja, just det! Det glömde jag ju tillägga. Det var nog verkligen en av de tio toppen under året 🙂

 1. Låter som du haft ett bra år Maria, med och motgånga hör till , men kom i håg att ta vara på dig själv och priotera dig själv 45 minuter varannan dag eller 30 min om dagen en promenad, gymnastik eller en cykeltur, eller nåt annat som du tycker är roligt, det har jag gjort och har mått så bra av det och fått nya krafter?Det har inte alltid lyckats då man är företagare du vet hur det är, tummen upp för dig ?

  1. Maria Norrlin-Asplund

   Tack Monica! Och tusen tack för tipset. Jag skall verkligen ta tag i min motion i år – och tänka mera på mig själv! Krafter behöver vi! Kram på dig och tummen upp för dig med!!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *