Låter du andra trampa på dig? Eller är du för snäll för ditt eget bästa?

Ibland har jag svårt att sätta gränser. Jag lovar mig själv gång på gång att sätta fram stoppskylten. Be om respekt för arbetsro. Eller att få ha fritid.
Som ensamföretagare är det svårt att sätta gränser. Jag har lärt mina kunder att jag svarar på meddelanden inom ganska kort tid och oberoende av tid. Men under det senaste halvåret har jag lärt mig att respektera min egen fritid och undviker att svara om meddelandet kommer sent på kvällen eller andra olämpliga tider. Jag tror inte att mina kunder blir alltför ledsna över att jag inte genast svarar, för jag anar att deras fråga sänds iväg för att de är impulsiva ensamföretagare som tänker på sitt företag dygnet runt. Som även jag gör.
Men det är mitt liv det handlar om. Jag bryr mig om andra människor, men jag bryr mig om mig själv också.
Hur sätter jag gränser? Respekterar mig själv?
För det första är det viktigt att man inte säger ja till sådant som tar mera energi än vad det ger. Om jag blir irriterad över en uppgift, eller till och med ledsen över att jag behöver göra den, då är det väl nog dags att se sig själv i spegeln och fundera varför jag sade ja till det? Kanske det vore bra att ta diskussionen med mig själv på en gång, så länge det är i färskt minne?
Hur kan jag vara självisk på ett bra sätt? Hur säger jag nej utan att få ångest?
För det första, att säga nej till det som inte känns bra för dig att göra är ditt sätt att respektera dig själv. Det finns ingen annan människa som kan respektera dig så mycket som du själv kan. Det är ingen annan som är skyldig att sköta om dig. Och få din respekt. Du ansvarar för ditt eget liv. Det är din skyldighet att må bra.
Berätta varför du säger nej. Ingen kan tvinga dig att göra saker som du inte orkar eller har energi till. De som kräver annat av dig är väldigt egoistiska i sådana fall.
Du är inte elak, du är inte egoistisk för att du säger nej. Men det måste finnas ett visst mått av egoism. Egoismen i ditt val att sköta om dig och din kropp och din knopp. Som tack får du mera glädje och energi i ditt liv när du tar hand om dig själv. Du är den viktigaste personen i ditt liv och du måste stå upp för dig själv. Annars står de andra på dig.

När du vet ditt sanna värde kan ingen någonsin få dig att känna dig värdelös.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *