Driven entreprenör

Vad är det som driver en människa att arbeta varje dag utan att alltid få lön för det?

En entreprenör är oftast en driven person som ser möjligheterna istället för problemen. Du är självständig, tar egna initiativ och arbetar utan att oroa dig. Motivationen är på topp och du tror på din egen förmåga. Att  tänka positivt är mera en vanesak än något du behöver påminna dig själv om. Du vet vad du vill uppnå, målet är där. Du tar dina uppgifter på högsta allvar.

Men  är det bara entreprenörer som har dessa egenskaper?  Nej, det tror jag inte. Det finns många anställda som arbetar som en entreprenör. Annars skulle inte företag bli stora och framgångsrika. Det finns en salig blandning på en arbetsplats. Vissa är mera drivna och vissa jobbar endast för lediga helger och semestrar.

Skillnaden mellan drivna entreprenörer och anställda är att entreprenören inte alltid får betalt för det arbete hen utför. Att bygga upp ett företag tar både tid och energi. Det kräver planering, fokusering och koordinering. Det kräver problemlösning. Du arbetar konkret, du lär dig att dela upp stora uppgifter i mindre bitar. Du klarar av att göra undan små och irriterande uppgifter före du tar dig an en större. För du vet att den där lilla grejen som du borde göra tar alldeles för mycket energi.

En entreprenör är en människa som har insett att den gåva hen är född med borde få utvecklas utan störande hinder. Hinder kan många gånger vara en chef som drar åt ett annat håll. Entreprenören ser möjligheterna istället för problemen.  En sådan gåva måste få utvecklas åt rätt håll. På rätt sätt.

Entreprenörens svaghet är att våga be om hjälp. Vi kan vara för självständiga och för envisa. Vi tror att vi måste klara av allt själv, tills vi inser att vi fastnat i ett problem och måste be om hjälp. Det är då vi inser att det finns massor med andra entreprenörer som finns till för oss. De har också en gåva, en gåva att se de andras problem som vi inte själva ser. För trots att vi är framgångsrika inom vårt område så finns det saker som vi inte behärskar.

Jag har många områden som jag inte behärskar, och jag har insett att det inte är en svaghet att våga be om hjälp. Det är med hjälp av dessa personer och entreprenörer som jag går framåt. Jag behöver andra personer som är skickliga, som har erfarenhet, en vana och rutiner inom de områden som inte jag behärskar. Och det finns så många smarta och ambitiösa entreprenörer omkring mig som jag vill samarbeta med. Eller delegera till.

Ensam är inte stark. 

 

Dag D #bloggAÖ

 

2 reaktioner på ”Driven entreprenör”

    1. Maria Norrlin-Asplund

      En entreprenör är en människa som har modet att göra det hen brinner för. Det är oftast företagare 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *