Det här med åsikter

Egentligen har jag inte tid att blogga idag, men jag blev lite taggad att skriva då jag läste Ziios inlägg om varför hon inte får ha en egen åsikt.

Jag tycker det är väldigt konstigt att man inte får ha en egen åsikt. För alla har en egen åsikt. Du har en, jag har en och grannen har en. Alla levande människor har sin egen åsikt.

Även de bortgångna hade en åsikt, vissa av deras åsikter flyter omkring oss ännu. Både jag och min man brukar påminnas om våra respektive mormödrars åsikter ibland. Min man brukar ofta ta till uttrycket: ”usch, sku mommo ha sagt” och jag håller med. Precis det, just så skulle min mormor ha sagt också.  De hade båda starka åsikter om hur man skall leva. 

Men, nu är det ju inte enligt deras åsikter vi lever. Det är inte heller hur du tänker att jag skall leva. Jag lever och tänker precis som jag vill – för mitt liv är mitt. Mina åsikter kommer från mina erfarenheter, mina minnen och mitt nuvarande liv och situation. Jag har fel ibland och jag har rätt ibland. Men du kan inte tvinga mig att ha samma åsikt som du. Jag respekterar att din åsikt är baserad på din sanning, din erfarenhet och dina behov.

Det här ämnet med åsikter härstammar från Ellens inlägg om bikinihetsen. Jag tänker inte ha en åsikt om det inlägget – för enligt mig är det var och ens rätt att ha sin egen åsikt om sin kropp. Jag är själv långt ifrån normalviktig, men det är trots allt mitt eget problem. Min åsikt är också att det är bra att Ellen ryter till, heja dig! 🙂

Det här får mig också att tänka på varför en debatt uppstår av vissa ämnen? Är det för att man själv har så starka åsikter och inte accepterar att andra har åsikter? Eller är det för att man vill framhäva sin egen åsikt och trigga igång en diskussion?

Finns det ett rätt svar här?

 

2 reaktioner på ”Det här med åsikter”

    1. Maria Norrlin-Asplund

      Tack för länken – och jag håller absolut med dig om det du skriver. Man kan vinkla det här med åsikter hur mycket som helst. När man kommer till dina exempel så har du helt rätt. Det känns absolut inte okej att acceptera åsikter som inte är renhåriga och till för att förstöra för andra.
      Bakom alla uttryck finns ett behov, ett behov som tillfredsställs på ett eller annat sätt. Tyvärr finns det personer som söker tillfredsställelse genom att trycka ner andra. Vilket inte är ok, och inte heller något vi behöver respektera eller acceptera.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *