Trivs du med det du håller på med?

Ett behov är en allmänmänsklig sak. Alla har behov. Det är ingen skillnad på om du är ung, gammal, kvinna, man, har en annan religiös bakgrund eller politisk åsikt. Vårt beteende styrs av våra behov. Vi jobbar för att ha ekonomisk trygghet. Men det finns även andra orsaker varför man jobbar/har en hobby, du gör det för att förverkliga dig själv. Lära dig något nytt. Utvecklas. Känna gemenskap. Det skall vara meningsfullt. Kreativt. Vi vill bli sedd och hörd. Få uppskattning. Respekt. Allt detta är ett behov som vi tillfredsställer genom jobbet. Eller hobbyn. Eller annat.

Får vi alla dessa behov tillfredsställda så trivs vi med det vi håller på med. Vi känner glädje och vi utför våra sysslor med glädje och vi har mera energi. Vi blir mera effektiv. Vi behandlar andra väl. Vi behandlar oss själva väl.

Men är det andra vägen: du vantrivs på jobbet och du orkar inte bry dig. Var tror du felet ligger då? Kan det vara att du inte får förverkliga dig själv, du lär dig inget nytt, du har ingen gemenskap, du blir varken sedd eller hörd .. etc. Sätt dig ner då och funderar vad har du för behov egentligen? Hur skall du få dessa tillfredsställda? Vad kan du ändra på i ditt liv för att hitta lösningen?

behov

Ordspråk av Abraham Maslow

#blogg100, dag 12

2 reaktioner på ”Trivs du med det du håller på med?”

  1. Det kan ju vara otydligt exakt vad det är, för en själv, som är själva prioritetslistan i orsaker att trivas/vantrivas. För en del människor verkar det vara yttre saker, som uppskattning och respekt från andra. Medans det för andra är mycket viktigare med inre uppskattning, att man vet att man löser ett problem, att man tar sig längre själv än förra gången. Dessutom kan det vara olika för olika typer av arbetsuppgifter/hobbyprojekt. Inte helt lätt. Om man känner/vet ”jag trivs” behöver man kanske inte fundera så mycket. Men om något skaver, är det inte alltid helt lätt att ta reda på varför. Det kanske verkar som en sak, men i själva verket är det något annat. Intrikat!

    1. Maria Norrlin-Asplund

      Det har du helt rätt i. Detta inlägg var ju egentligen bara en ytlig skrapning på hela ”problemet” och min tanke var att få reaktioner och reflektioner på hur andra tänker på vad ett behov egentligen är. Men precis som när man sätter upp mål väljer man inre eller yttre mål – man kan säkert jämföra med att ha inre eller yttre behov som man vill tillfredsställa.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *