Skapar ordet företagare negativa tankar?

När du hör ordet företagare, vad tänker du då?

Har du erfarenheter som gör att du genast tänker negativt, eller blir du imponerad av ordet? Eller kanske känner du stolthet om du själv är en företagare?

Jag fick mig en tankställare under ett seminarium då jag hörde på en person (icke företagare) som sade att allt är oftast negativt kring företagare. Att alla företagare klagar högt och det finns ingen positivitet kring det hela. Jag blev chockad och protesterade. Jag rör mig för det mesta med och kring företagare och det är sällan jag uppfattar negativitet. Snarare uppfattar jag stolthet, höga doser kreativitet och en massa “fan anamma”. 

Klart det finns saker som vi företagare klagar över. Avsaknad av inkomster, för höga skatter och orättvisa. För mycket arbete och ingen lön. MEN – gå in till ett gäng anställda och hör vad de klagar om. Jo, de klagar över övertid, för mycket jobb, för dåliga löner och dåliga chefer. Och väldigt ofta hör man att de har så mycket arbete att de inte hinner ha någon fritid. Men väntas nu, om du arbetar 8 timmar per dag – hur i all världen hinner du inte med fritidssysselsättningar? 

En företagare arbetar normal 10-12 timmar per dag. Och ändå kan många av oss ha fritidssysselsättningar. Och väldigt få företagare klagar om de arbetar mera än åtta timmar per dag. 

Jag bytte just några ord med en som arbetar som sekreterare på en organisation. Hon sade sig vara väldigt glad över att hon inte behöver ta ansvar. Annat än givetvis för sina arbetsuppgifter. Jag svarade till henne att jag är oändligt glad över att jag är företagare och får ta ansvar över mitt arbete. Försök lägg mig i ett hörn och säg till mig vad jag skall göra. Jag kommer att ha en slägga med mig och slå sönder väggen bakom mig. Jag ansvarar över mitt arbete och måste få använda min kreativitet för att göra det på mitt sätt. Det är därför jag stormtrivs som företagare. Det är bara mina kunder som kan styra mig. Och det får de!

Jag har haft några coaching sessioner nu med personer/företagare som har ett företag i bakfickan, men vill utveckla det till en fulldagsbusiness, eller att få företaget att synas till sin fulla potential. Den här coaching-tjänsten som jag nu håller på att själv utveckla har jag lagt upp ett mål för. Jag är på god väg och jag ser inga hinder på vägen. Det bästa med mitt mål är att jag får hjälpa andra att nå sina mål. Att ta följande steg med företaget och nå sin dröm. Att styra drömmen mot rätt adress och skapa en rutin i vardagen där målet finns och existerar. Att de får vara företagare på heltid. Och att de får vara positiv och glad över sitt företag och styra över sig själva. För var och en har ett ansvar i sitt liv. Och det är att göra det du drömmer om. Och misslyckas du på vägen – är det bara att ta nya tag med en erfarenhet rikare. Och starkare. För vet du vad, det finns inga misslyckande – det finns bara erfarenheter och feedback. Så he så!

Vad har Celma sysslat med på sista tiden då?

Förra veckan besökte jag grannstaden Jakobstad och hade en mycket intressant workshop med ett företag i säkerhetsbranschen. På basen av resultatet skall jag nu göra upp en plan på hur de skall synas framöver, och uppdatera hemsidan med nytt innehåll. Mera beskrivande med andra ord. Det är dags för dem att lyfta fram säkerheten. 

Förra helgen var jag ledig. Så pass ledig att jag kunde jobba. Som städerska och gårdskarl. Städerskan förberedde Selmas torp inför en bokning och gårdskarlen (gårdskvinnan borde det heta) skottade snö. Både på torpet och på villan. Det tog två dagar. Och långa armar. Jisses vilken mängd snö. 

Den här veckan är kalendern fullbokad varje dag – även helgen. Det blir att köra hårt, men jag håller nästa måndag obokad. Då tar jag en hemmakontorsdag – i egen takt. Och tro det eller ej, nästa vecka är helt tom. Oj oj, borde jag bli orolig? Men nej, jag har många kunduppdrag att ta hand om. Att planera och aktivera. Att skriva och designa. Att få kunderna synliga. 

…och givetvis, nå mina delmål.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *