Min bild av dig blir den du ger mig på sociala medier

Allt du skriver och länkar på sociala medier blir du. Som vi uppfattar dig och som vi tolkar dina bilder och dina länkar. Lägger du upp sköna och mysiga bilder – så blir du en skön och mysig typ. Lägger du upp provocerande och tankeställande artiklar, så blir du en debattör.
Eller hade du en annan tanke bakom dina inlägg, men vinklingen gör att vi uppfattar det totalt fel. När du länkar en artikel om någon dagsaktuell händelse, har du läst artikeln till slut? Har du sett vinklingen i slutet?
Har du tänkt på hur omgivningen uppfattar dig genom dina inlägg?
Hur många av dina vänner på sociala medier känner du innan och utan? Är de dina bästa vänner irl också? Nej, knappast – för vi har massor av FB, IG och Twitterföljare som vi verkligen inte känner. När man lägger upp ett inlägg så kan det uppfattas på väldigt många olika sätt. Allt beror ju bara på hur vi i våran egen verklighet tolkar det. Vi visar våra värderingar, vi vill bekräfta våra värderingar genom våra inlägg. Men ibland kan det bli totalt fel. Det kan gå så fel om vi i stundens hetta publicerar en artikel som vi inte läst till slut. Det finns även många delningar på tex Facebook som kan se bra ut, men innehållet kan vara något helt annat än vad du tror.
Var försiktig med det du länkar. Kolla noga igenom vad det är du delar, för det du delar blir din värdering. Dina tankar om livet. Dina åsikter. Det blir DU.
Är du företagare, politiker, arbetssökande, i arbetslivet – så kom ihåg – dina inlägg beskriver dig som person. Allt vad du säger och gör syns. Du är inte privat på sociala medier. Du pratar inte förtroligt bland dina vänner. Du är synlig. Du syns och du hörs. Och dina inlägg kan delas.

Nu kan detta ju uppfattas väldigt negativt, men det är inte meningen. Meningen är att du skall lite tänka till. För du marknadsför ju dig själv på sociala medier. Dina inlägg blir DU. Den du är och hur vi uppfattar dig. Dina inlägg blir också ditt sätt att visa vem du är. Hur du är och vad dina värderingar är. Du syns och du hörs. Söker vi uppmärksamhet så är sociala medier stället. Stället där vi kan visa upp oss. Men kom ihåg, var dig själv i alla lägen, försök inte vara någon som du inte är. Sanningen kommer fram förr eller senare. Min bild av dig blir den du ger mig på sociala medier. Tills jag träffar dig i verkliga livet och inser att du målat upp något som inte stämmer överens med hur du egentligen är.

4 reaktioner på ”Min bild av dig blir den du ger mig på sociala medier”

 1. Tycker att det är skitkul att förvirra folk. Jag vägrar placeras i ett fack vare sig i riktiga livet eller på facebook. Är stor i åsikterna på bloggen och lägger ut alla sorters utläggningar om hur jag tycker att världen borde vara, blandat med diverse mindfucks och dubbelmoral som finns i samhället. Och sen när folk träffar mig i verkliga livet är jag liten, blyg och tar flera år på mig förrän jag släpper fram mitt riktiga jag åt någon. 🙂

  1. Maria Norrlin-Asplund

   Tack Annika för din kommentar 🙂 Var och en får ju göra som de vill, jag tänker inte vara domare för någon. Jag ville bara skriva och påminna folk att man ibland borde tänka till lite. Speciellt vänder jag ju mig till företagare (och politiker) som sedan skall möta både kunder och väljare. Då är det nog väldigt viktigt att man även som privatperson tänker efter vad man skriver och delar med sig.

 2. Nog är det ju förstås lite sorgligt att varje ord ska vägas i guldvåg. Önskar nog att folk skulle våga vara sig själva lite mer, och det kan man ju inte om man hela tiden ska tänka på vad man visar ”utåt”? Vet själv då jag har haft ganska svår social fobi pga rädsla för att bete mig ”fel” 🙂

  1. Maria Norrlin-Asplund

   Så skulle jag inte vilja se det, att man måste väga sina ord i guldvåg. Men som jag skrev tidigare så skall man lite tänka efter vad man skriver, men skriv som du är – inte som någon annan. Och att vara precis som du säger, våga vara dig själv!
   Försöker man vara någon annan så blir det ju bara fel. Det är sådana saker jag ville få fram genom mitt inlägg idag.
   Tack för dina kommentarer, jag uppskattar dem 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *