Meningslöst liv?

Satt en stund och funderade på vad jag skall hitta för intressant att skriva om idag och blickade på mina många  böcker. Fastnade för boken “Finn din inre styrka” med Sanna Ehdin.

Jag pratade med en god vän för ett par dagar sen, hon är också företagare. Hennes ord om att hon för tillfället saknar mål i livet fick mig att tänka på detta tema.

Boken börjar genast med orden “tänk dig att vakna tidigt en morgon och känna att livet är tomt och tungt. Du har uppnått flera av dina mål och har ett någorlunda ordnat och fungerande liv – men allt känns tröttsamt. Det kanske till och med känns meningslöst. Du försöker motivera dig med att “bara jag får det här gjort så blir det bra”. Men det blir inte bättre.”

 Jag håller med Sanna när hon skriver att vi har levt i en tid med fokus på det yttre; tekniska prylar, märkeskläder, inredningar, bilar och så vidare. Ni känner säkert till uttrycket: “Den som har mest prylar då han dör vinner”.

Nu då vi har alla fina prylar runt omkring oss så kanske vi blir mättade. Men vi kanske också märker att vi har bort något. Vi har glömt att vårda det inre. De inre sidorna och den sanna glädjen. Inre framgång. Men visst, det som också är väldigt inne just nu är att prioritera både hälsan, sig själv och sitt välmående. Och det är inte en dag försent.

Det viktigaste är ju nog att man trivs med sig själv och sina val. Att man får vara glad och nöjd. Att få lägga fokus på det som gör en glad. Som ger ett värde. Att få känna att man gör det man vill göra. ”Det viktiga är inte hur man har det, utan hur man tar det”, skriver Sanna. Genom att ändra attityd till sig själv och till det man gör kan hela livet ändras.

Processen är förståss ingen lätt sak, men man kan ju starta med att fundera om man vill ha det tomma och innehållslösa livet, eller om man vill ha ett liv som är fyllt av glädje och lycka. Alla har ju olika förutsättningar – det vet vi. Men alla (nästan alla) har en möjlighet att fundera på vad deras inre lycka kunde vara. Här måste man ju komma ihåg att den inre lyckan skall vara ens egen, inte grannens eller makens/makans, barnens. Gör egna val och välj bort det som inte gör dig lycklig.

 

“att lyckas betyder inte att man blir lycklig”

–       hur skulle du tolka det?

 

Sanna ger även några råd om hur du skall ta fram den inre dialogen för att finna din glädje:

Svara på följande frågor: (tänk inte så mycket, skriv ner bara. Använd skilda papper för varje fråga)

  • jag blir glad av ….
  • Jag känner mig levande när….
  • Jag känner mig tillfreds när….
  • Jag blir lycklig av….
  • Jag får inre styrka av……

 

För mera inspiration hur du skall bli lycklig, läs boken.

#blogg100, dag 34

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *