Att våga kliva över andras begränsade föreställningar.

Jantelagen vet väl alla vid det här laget vad det är. Vi skall alla vara lika och man skall absolut inte framhäva sig. Ingen skall vara duktig eller ha någon speciell begåvning. Lika för alla. piste. Enligt tankesättet om att man inte får framhäva sig så kan man inte heller odla yttre eller inre framgång. Detta skriver Sanna Ehdin om i sin bok ”Finn din inre styrka”. Du får vara stolt men inte nöjd.

Som tur är så håller dagens ungdomar på att river denna Jantelag. Vi som har växt upp med denna lag i vårt bakhuvud måste kämpa lite mera för att kliva över den. Tankesättet är så föråldrat, så gammalmodigt.

I dagens samhälle så är vi ju alla olika, alla har olika förutsättningar att nå sin framgång. Observera SIN framgång. Inte din, inte våran utan MIN. Vi skall inte trycka ner de som sticker ut, vi skall istället applådera åt dem som vågar kliva över Jantelagen och visa vem dom är innerst inne. Vad deras styrka är. Vad deras passion är.

Jag vet vad min passion är, jag kliver över jantelagen och nonchalerar fullständigt de som försöker trycka ner mig. De finns, i min närhet till och med. Men jag bryr mig inte om deras begränsade föreställningar på hur deras perfekta värld ser ut. Min värld är full av utmaningar och jag tänker testa så många jag bara hinner med. piste.

#blogg100, dag 35

10 reaktioner på ”Att våga kliva över andras begränsade föreställningar.”

  1. Maria Norrlin-Asplund

   Tack! Vet du Sonja, det är inte alls nå svårt. Bara att besluta sig för att stå upp för sig själv!! det kan alla 🙂

  1. Maria Norrlin-Asplund

   Tack 🙂 Inställningen har blivit starkare med åren. Man lär sig då man har blivit påtrampad åtskilda gånger 🙂

 1. Jo, man behöver nu som då försöka tänka som en karl, de känner inte av vibbar eller tex betoningar i prat som tyvärr vi kvinnor kan. man måste bara fokusera framåt, kramar, we can

  1. Maria Norrlin-Asplund

   Jag vet inte om jag vill tänka som en karl, jag vill gärna fortsätta tänka som jag gör – som kvinna och som den person jag är. Oberoende om jag är karl eller kvinna. Det är ju det som är grejen med att få vara den som man är, oberoende av kön. Jag tror ju nog att vi alla känner av de intutade begränsningar som finns inom oss,som vi borde komma över. Men vi har alla, oberoende av kön, förutsättningar att få vara som dem vi är födda till. Kram tillbaks <3

 2. Ja, det är alltför mycket av Jantelag i vårt land! Det hörde vi på seminariet i fredags! Det är svårt att som företagare lyckas, då det inte bara är samhället (byråkratin och finansieringen) som är jobbig utan också människor i ens närhet. Inte är det bra att lyckas, och inte heller att misslyckas. Alla ska vara lika. Så har vi förstås också ganska likadan levnadsstandard här i landet. Men Finland står stilla om ingen vågar försöka!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *