Learning by doing

– om du inte vet hur du skall blanda tvåtaktsolja, varför står du då här?
Ja, det sa en kund till mig för 22 år sedan. Då hade jag tagit mitt första steg till företagarlivet och förväntades kunna allt om varorna jag saluförde.
Jag var 26 år, utbildad primärskötare, sadlat totalt om och startat mitt första företag. En bybutik. Med urval av varor som inte ens Prisma kunde erbjuda. Butiken hade allt från livsmedel, hygienartiklar, bränsle, jordbruksvaror, presentartiklar etc. Vi skaffade det kunden behövde. Beställde kunderna dräneringsrör så fixade vi det.

Men att jag inte kunde blanda rätt mängd olja i bensin– det var oacceptabelt. Jag kunde lika bra slå fast dörren.
Nåväl, mitt svar till kunden var – nej, jag kan inte. Inte än. Men du kan väl lära mig? Och det kunde han. Inga problem.

Med den lärdomen i ryggen fortsatte jag. Jag lärde mig nya saker varje dag. Och stängde inte dörren.

Learning by doing. Egentligen är det så jag jobbar mig framåt. Visst har jag suttit på skolbänken i många år och deltagit i mängder av föreläsningar. Jag har fått mycket teoretisk undervisning. Men då det kommer till praktiken så är det “learning by doing” som ger det bästa resultatet.
Alltså, med teoretiska kunskaper, erfarenheter och mod vågar man gå framåt och pröva saker och ting på sitt eget sätt.

Det är därför jag (och min samarbetspartner) vill dela med oss av våra kunskaper och erfarenheter. Det är ju ingen vits att vi sitter och pantar på dem om ni  behöver mera råg i ryggen.
Kika in här och kolla kursutbudet:http://existens.fi/kalender/

#blogg100 #dag3

2 reaktioner på ”Learning by doing”

  1. Vad bra att du kunde svara så. När jag sommarjobbade på butik hade handelsmannen en tabell på väggen i lagret, där det stod hur mycket olja man skulle blanda i hur stor mängd bensin. Annars hade jag inte haft en aning.

  2. Maria Norrlin-Asplund

    jo – den lappen kunde jag också ha haft. Men jag stod ensam där i affären då, som handelskvinna – och borde ha lärt mig före jag öppnade dörren. Men med rätt attityd lär man sig 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *