Instagram och barn under 13 år

Många kanske redan har läst och hört talas om att Instagramkonton stängs ifall du inte kan påvisa är du är över 13 år. Säkerheten har skärpts och en av orsakerna beror på att Facebook köpte tjänsten i fjol.(Facebook har ju även 13-års åldersgräns)

Är detta bra eller dåligt? Jag skulle nästan vilja påstå att i vissa fall kan det vara bra att man skärper kontrollen med vad som händer på sociala medier.
Dock så finns det i många familjer där föräldrarna är fullständigt närvarande med vad som händer på deras barns some-konton, men det finns även väldigt många fall där föräldrarna inte alls har någon koll på vad som händer och sker. Det är i sådana fall som man som åskådare och åhörare är glad att det kommit en spärr.
Vi vet alla att mobbning pågår på sociala medier, även bland vuxna. Hotelser, förtal och förlöjligande är något som hör det dagliga till. Det sker närmare oss än vad vi ibland är medvetna om. Många av oss glömmer bort att ”sila snacket” när vi är upprörda eller benägna att hålla med (eller emot) i vissa diskussioner. Vi glömmer bort att det vi skriver läses av väldigt många personer, personer som vi inte ens känner. Som inte vet vad vi egentligen menar. Som inte kan läsa mellan raderna. Våra ord kan användas emot oss vid olika tillfällen. Opassliga tillfällen.
Utveckligen sker rekordsnabbt, och vi kan inte stoppa den. Men vi måste i alla fall tänka efter lite hur och var vi uttrycker våra åsikter.
Så, om vi vuxna inte kan tänka efter under en diskussions gång, hur är det med barnen under 13 år då? Vilka exempel visar vi vuxna åt barnen?
Ett barn är ett barn, och har ett barns sinne. De förstår inte alla gånger hur ett foto, en kommentar eller en åsikt kan uppfattas av andra. Följderna av en kommentar. Elaka kommentarer. Påhopp. Mobbning. Är det skoj, allvar eller är det bara elakt? När du är tio, elva år – vet du alla gånger vad som är okej eller inte?
Är du inte en närvarande förälder som håller koll på vad ditt barn gör, vad som skrivs på dennes konto, hur skall du då kunna hjälpa och stödja ditt barn? Alla föräldrar har kanske inte ens kunskapen om hur Instagram fungerar, var det finns eller ens möjligheten att grunda ett konto.
Därför tycker jag att det är bra att man skärper kontrollen. Vad tycker du?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *