Heidis varierande arbetsuppdrag

I samarbete med Mojan Photography / Heidi Mattsson

Då Heidi Mattsson startade sin firma Mojan Photography år 2015 var tanken att erbjuda till  största delen fotograferingstjänster. Heidi hade under många år fotat efter avslutad utbildning, och drömmen att göra det via sitt eget företag växte sig starkare för var dag. Men Heidi visste att fotograferingstjänsterna inte ensamt skulle räcka till för att få ekonomin att gå ihop.

I samband med registreringen var det en annan företagare som tipsade Heidi att definiera sitt verksamhetsområde med “all laglig verksamhet”, för då är den enskilda företagaren inte låst vid bara en typ av verksamhet. 

(PRHBranschen kan anges som en så kallad multibransch, varvid den omfattar all laglig affärsverksamhet. Det rekommenderas dock att branschen formuleras på ett så detaljerat sätt att verksamhetens art otvetydigt framgår av den.)

Idag är Heidi glad att hon fick tipset och definierade sin verksamhet med det. För efter det första halvåret då startpenningen var slut och företaget fortfarande inte bar sig, blev det tungt att få ekonomin att gå ihop. Men i och med att hennes företag kunde göra all laglig verksamhet var det ju även möjligt att erbjuda även andra tjänster. 

Före Heidi startade sitt företag jobbade hon sju år på ett café och hoppade även in och vikarierade i en telefonväxel. I samband med att Heidis syster sökte nytt jobb hittade Heidi en annons från en städfirma vars verksamhetsområde vara på samma ställe som hennes tidigare vikariat. Heidi kontaktade firman och fick komma på intervju. 

Under intervjun framgick det givetvis att Heidi var företagare och chefen för firman föreslog att endera anställer de Heidi eller så kan hon fakturera för de timmar hon utför. 

Att fakturera för utförda timmar var ett alternativ Heidi genast nappade på, trots att hon på det sättet satte sig i en svagare situation med avsaknad av trygghet som den anställde har. Men för Heidi gav upplägget större flexibilitet att fortsätta utveckla sitt företag åt det håll hon ville. 

Arbetsuppdragen för städjobben under de senaste sju åren har varit på cirka tio olika ställen i Vasa området, och möjligheterna har varit många. Flexibiliteten från firman är fantastisk, och Heidi berättar att hon kan själv kan välja hur långa arbetsdagar hon gör bara jobbet blir utfört. Tre skift, tidiga morgnar, sena kvällar och nattjobb är möjliga. 

Men då Corona kom ställde restriktionerna till det ordentligt, och några av uppdragsställen stängdes ner. Heidi som hörde till riskgruppen på grund av en hjärtinfarkt för ett par år sedan (läs mera här: https://www.celma.fi/da-livet-sager-till/ ) kunde inte heller röra sig så fritt i samhället och hade svårt att ta uppdrag. Som tur var kom möjligheten att söka Corona stöd för egenföretagare, en chans som hon genast nappade på och fick positivt beslut på.

Via firman Mojan Photography har Heidi under de senaste åren alltså erbjudit fotograferingstjänster, städtjänster och som försäljare i en klädaffär. En kombination som man kanske inte kommer att tänka på den dagen man planerar att starta upp sitt första företag. Men Heidi intygar att hon verkligen älskar kombinationen.  Att städa är ett jobb som verkligen syns om det inte görs. Speciellt nu under epidemin är städningen mer än viktig. 

En sak som Heidi vill lyfta fram gällande städarbetet är hur en del av människor ser ner på en städerska. Som fotograf har Heidi träffat en hel del människor och ett möte hon minns speciellt var ett som skedde på en vanlig arbetsdag. 

Heidi var på ett fotouppdrag till en affär i Vasa centrum. Under uppdraget kom en person fram till henne och berättade hur mycket hon gillade och uppskattade hennes foton. Några timmar efter for Heidi till ett städuppdrag och då råkade samma person komma emot henne, men då låtsades hon inte känna igen Heidi mera, för nu hade Heidi en mopp i handen istället för en kamera. Insikten att människor verkligen har en sådan nedlåten syn på städare gjorde verkligen Heidi ledsen. Varför ser man ner på ett yrke som ändå är så viktigt?

Nu det senaste åren har Heidi fått mera synlighet i media via hjärtinfarkten hon fick år 2019 som ung kvinna.  Synligheten har även taggat Heidi att börja erbjuda företag olika fotouppdrag, där hon själv även anlitas som modell. Med andra ord så ställer sig Heidi nu också framför kameran istället för bakom. Senaste sommar startade Heidi även upp en egen webbshop med egna designade ordspråk tryckta på kläder och produkter. I planerna framöver finns även en dokumentärfilm och uppstart av en egen Youtube-kanal. 

Heidi vill också lyfta fram hur viktigt det är att våga ta chansen och det alltid finns utvägar på ett eller annat sätt att ta sig framåt. Vägen behöver inte alltid vara spikrak, utan kan innefatta krokar och avvägar – men vill man verkligen något skall man aldrig ge upp sin dröm. 

Vill du veta mera om Heidi och hennes äventyr kan du följa hennes Instagram: @mmmojan 

Länk till Heidis hemsida: https://mojanphotography.com   och blogg: https://www.devote.se/mojan_365

Text och foto: Maria Norrlin-Asplund + Heidis privata foton

_____________________________________________________________

Vill du som företagare få en text om dig / ditt företag publicerad här på Celmas sida, hör av dig då till maria@celma.fi

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *