Ett brev kom på posten. #blogg100, dag 7

Sökte efter en bok bland mina övriga gömmar och råkade hitta en låda med olika minnen, gratulationskort och minnen från vårt bröllop (år 2007).  Hittade även ett handskrivet brev som jag totalt glömt bort. Jag minns att jag blev väldigt förvånad då vi fick detta brev i postlådan ett halvt år efter vårt bröllop. Men det är en fin text och jag tycker att alla kan få ta del av denna kolumn som en man skrivit till sin hustru.

 

Till min hustru

 

Skriven av Ola Lönnbäck “En ganska rolig bok”

 

Detta blir en överraskning när du tar upp tidningen. Annars brukar jag låta dig läsa igenom det jag skriver innan jag skickar in det men inte denna gång. Jag fick idén igår morse och du känner mig. Det finna bara NU! när jag får en tanke. På gott och ont. Denna kolumn tillägnar jag dig:

Vi har gått åtskilliga steg tillsammans du och jag. Man säger att vägen till mannens hjärta går genom magen men för oss var det kanske tvärtom. Jag var “husmor” på ditt skriftskolläger när vi första gången träffades. Så en kort tid därefter (känns det som) sitter jag vid ett stort bord tillsammans med dej och fyra barn i ett trevligt hus. Och jag undrar hur gick det så här? Men det kunde inte bli bättre.

Fyra förlossningar har du gått igenom och jag har varit med om dem alla. Det jag var med om nio månader före vi for till BB var mycket behagligare. Alltid har jag överraskats av den styrka som finns i dig. Efter många timmar av blod, svett och tårar så har du, när jag var svimfärdig, spyfärdig och skräckfylld (det erkänner jag villigt) ännu orkat med en sista kraftansträningning och så har ett barn sett dagens ljus.

Jag säger om dig som en god vän som blev far för fjärde gången sa om sin hustru i ett textmeddelande till mig “hon är en kova mimmi”.

 

Den verkligt hårda biten är de följande tjugo åren efter att barnet har anlänt men där är du också stark. Där jag bränner proppar och och broar bygger du upp dem igen.

Du hör ibland “det måste vara så skönt med en man som kan laga mat”? Då nicker du bara och sager sakta: “Joo”. När andra säger “din man är så rolig! Ni har väl jämt skratt och skoj hemma” Visst svarar du och ler för dig själv. För det tror kanske alla men verkligheten är denna: Det är du som håller vår familj och vårt hus samman. Du drar det tyngsta lasset. Det monotona, aldrig ändrande arbetet med att hålla allting rullande.

 Jag och barnen gästspelar ibland men utan dig skulle det inte se ut som det gör. Det skulle se…. ja annorlunda ut. Mera av “låt saker ligga så plockar den upp som behöver dem!” och “vad sandigt golv? Låtsas att du är på stranden”!! Inga rena kläder i skåpet? Gräv i smutstvättkorgen om där finns något som du kan använda. “Samma mat som i går”? Visst! Och det är samma som ni får i morgon om ni inte äter upp allt nu.!”

I sommar har jag varit både mamma och papa när du har arbetat. Men jag har hoppet att snart börjar jobbet på skolan igen. Då får jag fara dit och vila.

 

När vi har det bra är allting bra. När vi har det dåligt är ingenting bra, brukar jag säga åt dig. Det mera och mera sant. Ditt och mitt förhållande är det viktigaste. Om vi har det bra sprider det vidare sig. Till våra barn och i vårt hem. Vidare till våra vänner, till arbetet.

Alla dagar är inte lyckliga dagar. De sämre dagarna kommer också ibland. Vi grälar aldrig du och jag. Däremot diskuterar vi högljutt. Då har vi en princip. Barnen skall inte behöva höra på. De får gå ut då. Vi har de brunaste barnen i vårt bostadsområde Kaustar.

Jag hoppas jag kan stödja dig lika bra som du stöder mig. Att jag kan uppmuntra dig på rätt sätt. Så som du ofta gör mot mig.

Jag tar bara det så för givet att du vet att jag älskar dej och uppskattar dig. Säger det för sällan.

Men oftare än följande exempel:

En änka fick besök av prästen en tid efter begravningen av hennes man som hon varit gift med I över sextio år. Prästen frågade henne om hennes man någonsin berömt henne.  .. –Joo, en gang sa han noo ein sak: Nog har du bra matlusta!!

 

Jag tar så mycket förgivet. Det är fel, speciellt inte ett äktenskap är någon självklarhet att det fungerar. Det har vi alltför ofta sett. Ja, ju längre vi är tillsammans märker jag hur viktigt det är vi vårdar vårt äktenskap. Att vi gör saker tillsammans märker jag hur viktigt det är att vi vårdar vårt äktenskap. Att vi gör saker tillsammans. Har roligt tillsammans. Tar tid att vara på tumis.

Utom att vi delar på det jordiska, barn, hus och skulder så får jag med dej dela det himmelska. Du är den kvinna Gud har tänkt för mej. En Guds kvinna som står vid min sida, I dej har jag en bättre hustru än vad jag förtjänar. Det är väl det som kallas nåd?

Till sist bara en sak: Grattis på födelsedagen.

 

Brevet avslutades med:

Johnny & Maria  – Grattis på bröllopsdagen. Ha en fridfull jul från Anselm och Göta Skåtar, Palvis, Vörå.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *