Nackdelarna med att vara företagare

Jag skrev i torsdags om fördelarna med att vara företagare http://www.celma.fi/varfor-blir-man-foretagare/. Men att vara sin egen chef är ingen dans på rosor det heller. Vi bad även deltagarna svara på frågan

  • Nackdelar med att vara enmansföretagare

Det första som listades var pengar. Ja, de som tror att en enmansföretagare simmar i pengar är välkommen att ta över min fakturamapp några veckor. Största problemet vi enmansföretagare lider av (tror jag) är att vi är alldeles för dåliga på att ta betalt.
Sen har vi problemet med ojämna inkomster. Såvida du inte vet att du kan fakturera en återkommande kund varje  månad, så kan du med säkerhet aldrig veta om du har någon kund att fakturera nästa månad. Eller hur många…

Sjukdom. Ja, det kommer dagar då en enmansföretagare blir sjuk. Vad gör du då? Ringer poolia? Öh, kanske inte. Minns själv då jag fick 40 graders feber då jag drev mitt första företag (en bybutik). Kunde jag ligga hemma i sängen och kurera mig? Oj nej. Jag släpade med mig en säckstol till affären som jag placerade i det lilla kontoret. Min mor kom och hjälpte till, men hon klarade inte av att hantera kassan. Då affären var tom på kunder kröp jag ner under filten på säckstolen och vilade. Det tog många dagar före jag blev frisk.

Semester. Det är nästan ett skämt. Men, visst finns det enmansföretagare som har möjlighet att ta semester, speciellt de som har byggt upp företaget under några år. Men är du nyföretagare – räkna inte med semester de närmaste åren.

Karensdagar. Vad är det?

Ansvar. Ja, du har ansvar som företagare. Med allt du gör, marknadsför och säljer. Att lyda lagar och sköta ditt företag är en del av din vardag.

Kontorstid. Förutom att sköta ditt arbete skall du  fakturera, betala räkningar, sköta bokföringen (de flesta köper givetvis tjänster av en bokförare – men du skall ändå hålla koll på dina papper och lämna in dem i god tid). Sen finns arbetet med att marknadsföra och sälja också. Enligt mig borde det få ett eget stycke – på fördelssidan.

Arbetskamrater. Ja, det är ett av de största problemen för många. Det har varit mitt problem i många år. Men, social som jag är så rör jag mig ofta på olika evenemang för att hitta andra företagare att prata med. Det bästa av allt är ju att jag har världens bästa samarbetspartners nu, så jag känner mig inte ensam längre. Jag rekommenderar verkligen andra enmansföretagare att medverka så mycket som möjligt i olika evenemang som passar din verksamhet. (och komma med som medlem i vår företagarförening

Det finns säkert flera nackdelar med att vara företagare. Låt mig veta om du kommer på något.

#blog100 #dag20

entrepre

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *