Facebookspam och tävlingar

I går kväll fick jag påhälsningar till flera av de Facebook-gillasidorna jag är administratör till. Hälsningen kom från en sida som kallade sig Facebook security. Meddelandet ser du här nedan :

12439394_1035374616535604_3783929021778522323_n

Ett par av mina kunder kontaktade mig och frågade vad de skall göra.

Det är inte alltid lätt att veta vad som är seriöst eller inte. De som ligger bakom dessa spam kopierar utseenden från ”riktiga” sidor, vilket gör att slarviga och stressade mottagare ”hastigt går i fällan”.

Varningar dyker upp med jämna mellanrum och vi påminner och påminns att INTE KLICKA PÅ LÄNKAR som ser suspekta ut. Om du tittar lite närmare på bilden ovan – så ser du att bokstäverna ser konstiga ut i själva namnet Facebook Security. Inlägget börjar med ett kommatecken. En mening slutar med ett kommatecken. Texten är konstigt upplagd och det är mellanrum där det inte skall vara.

Problemet med oss läsare idag är att vi tar alldeles för hastiga beslut. Vi stressar och läser inte meningar till slut. Vi är de bästa mottagarna för spam.

Nåväl flera av de jag var i kontakt med igår kväll hade gått i fällan. De flesta hade förstått att sluta svara på frågorna då de började beröra säkerhetsinställningar, igenkänning av vänner och kreditkortsnummer.

Om du gick i fällan – kolla igenom dina vänner. Finns där någon ny vän som heter Facebook security? Ifall – ta genast bort den ”vännen”. Byt lösenord. Håll koll på konstiga länkar som kan dyka upp ”av dig” eller på din vägg. Varna era vänner.

Sluta klicka på konstiga länkar. Ta dig tid att kolla på länken, ordföljden och vad meddelandet innebär. Du vet själv vad du delar på din sida, knappast är det foton som inte är rumsrena. Har du fått meddelandet till din sida så ta genast bort det. Delete.

Och samtidigt jag är igång med Facebook: Snälla ni, sluta dela och gilla sidor som inte är seriösa. Varje dag ser jag någon vän dela en ”vad hen tror är en supertävling”. Vinn en bastu, vinn en sommarstuga, en kryssning till Carribien… åhhh. Före du gillar denna sida (som har en superfantastisk tävling på gång) klicka dig in på sidans OM. Se bilden nedan.

Screen Shot 2016-03-08 at 10.33.06

Ifall det inte finns text om själva företaget eller ens en länk till företagets hemsida,  är det en riktig tävling då? Knappast.

Dessa sidor  får massor  med gillare och delare. Sidan säljs sen vidare till ett företag som kanske inte är så ärligt. Eller saluför produkter som inte är rumsrena. Eller en porrsida. Så, snälla – kolla först före du delar. Genom att inte kolla företagets information bidrar du till något som inte är rumsrent. Det vill du väl knappast göra?

Och till sist: ni företagare som ordnar gilla och dela tävlingar. Det är fortfarande inte tillåtet.

#blogg100 #dag8

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *