Din personliga karta

Många gånger är det svårt att förstå varför andra människor reagerar så olika på en sak. Innerst inne vet vi ju dock att allt beror på det som vi själva har upplevt från tidigare färgar våra liv.

En sak som jag själv inte tänkt så mycket på är att vi har alla olika världskartor. Vi har alla olika erfarenheter, uppfattningar och uppväxt. Vi har alla färgats av den miljö vi växt upp i, det vi fått lära oss av våra föräldrar, lärare och kamrater.

Dessa lärdomar gör att vi är den vi är. Vi reagerar olika på olika saker, vi ger respons på olika sätt. När man tar in information, tänker, agerar och fattar beslut så använder man sig av ett s.k. metaprogram. De här metaprogrammen aktiveras automatisk inför varje situation som kommer emot dig. Men dessa är egentligen inte DU. Dessa är något som blivit inpräntat i dig av allt som du gått igenom i ditt liv. När du skall ta ett beslut så rådfrågar du dig själv genom dessa.

Det finns olika program som påverkar var och ens karta av verkligheten:

Det generella – eller det specifika – uppfattar du helheter eller detaljer?

Det målinriktade – eller det unvikande – varifrån hämtar du din motivation? är det ditt mål som hägrar eller är det något du vill fly från?

Det interna  – eller det externa – finns grunderna till ditt beslut inom dig själv eller måste du rådfråga andra

Det agerande – eller det reflekterande – agerar du först och reflekterar sen, eller funderar du först och agerar sen

Det samstämmiga – eller det särskiljande – letar du efter likheter med det som händer  – eller olikheter

Det dynamiska – eller det repetetiva – vill du ha  valmöjligheter och slippa upprepningar eller vill du ha fasta rutiner och vetskap om vad som hända skall?

Om det som sker i ditt liv stämmer överens med din karta, så är du nöjd. Är du missnöjd med det som händer i ditt liv så känner du dig olycklig och det stämmer inte överens med din karta.

Mår du t.ex. dåligt för att du känner att alla inte tycker om dig? Känner du att du måste alltid vara glad och uppmuntrande för andra? Känner du att du måste ställa upp för alla som frågar dig en tjänst? Känner du att du måste uppnå väldigt höga mål innan du kan sätta dig ner och känna dig glad och nöjd?

– om du inte klarar av dessa förväntningar som DU tror att andra och Du själv har på dig, så känner du dig misslyckad. Men allt beror egentligen på din egen karta av verkligheten – den karta som du själv har ritat upp genom tidigare erfarenheter,kunskaper och uppfostring. Det kan också bero på att du gör de val i livet för att i DIN verklighet finns det inga andra val.

Man kan förändra sin karta, för att må bättre och för sin egna personliga utveckling. Det är aldrig försent att ge sig själv en andra chans i livet.

Man bör då sätta sig ner och fundera över vilka förändringar man behöver göra i sitt liv, fundera hur man tänker, vilka kriterier man sätter upp och hur man kan  ändra sin karta så att den överensstämmer med den yttre verkligheten. Genom att göra sin karta större och rikare så får man större valmöjligheter, nya erfarenheter, nya perspektiv och nya insikter.

* Fundera på vilka erfarenheter du vill ha i ditt liv, vad skulle berika ditt liv? Finns det något nytt du vill lära dig, finns det någon människa i din närhet som skulle kunna ge dig nya lärdomar?


Ovanstående text är ett utdrag ur boken ”Ditt bästa jag – oftare”, skriven av Niklas Daver. Teorin baserar sig på NLP som jag studerar för tillfället. (Neurolingvistisk programmering)

2 reaktioner på ”Din personliga karta”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *