Ledarskap och möjligheter

Då Johan var en hungrig 18-åring och sökte arbetsplats vände han sig till en skolkamrat som han visste hade kontakter. Kamraten rekommenderade Johan att söka sig till Hartman Järn, vilket han gjorde. Han fick jobb och idag är han regionförsäljningschef i samma bolag. 

Men Johan har inte varit på samma arbetsplats hela tiden, utan även arbetat i andra bolag – och skaffat sig mycket erfarenheter och lärdomar.  

Johan Håkans från Korsholm kontaktade mig då jag lade upp ett motivationsinlägg på Facebook som handlade om att våga köra på egen risk, med följande citat “Den bästa dagen i ditt liv är den då du bestämmer att ditt liv är ditt eget. Inga undanflykter eller ursäkter. Ingen att luta dig mot, att vara beroende av eller skylla på. Gåvan av livet är din – en fantastisk resa – och du ensam är ansvarig för kvaliteten på den. Det är dagen då ditt liv börjar på riktigt.”
Bob Moawad

 Johan skrev till mig och han ville dela med sig av sina erfarenheter och lyfta fram hur viktigt det är att ge ungdomarna en chans i arbetslivet. 

Vi bokade in ett möte och under vår pratstund diskuterade vi många olika infallsvinklar om arbetslivet, men i det stora hela låg fokus på att vara lyhörd. En ledare bör fokusera på arbetstagarens styrkor men även se svagheterna. 

Att sätta en person i fel team kan vara ödesdigert. Att ha fel person i ett team kan även dra ner de andra i teamet – ifall denna person blir en ”ledar-person” som endast drar till sin egen fördel. Att få ett team att samarbeta kräver att man som ledare ser var felet ligger och att det rättas till så fort som möjligt. Att bara se tiden an är till allas nackdel och framför allt inom kundservice kan det få katastrofala följder. 

Att ge ungdomar en chans  

Johan berättar om ett tillfälle när han gjorde en anställningsintervju med en ung kille som just hade kommit ur armen. Killen (vi kallar honom ”Mårten”)var mycket nervös och stod nästan i givakt framför Johan. Johan bad Mårten sätta sig ner och slappna av. Det finns ingen orsak att vara så nervös och spänd inför en arbetsintervju. 

Mårten saknade självförtroende och trodde inte på sin egen arbetsförmåga. Trots att han hade merkantil utbildning sökte han arbete som lagerarbetare. Mårten fick jobbet, och Johan följde med hur han klarade det. Johan observerade att Mårten var mycket vänlig mot kunderna och avslutade varje kundbemötande med att önska kunden en fortsatt god dag. Efter ett par år frågade Johan Mårten om han var intresserad att bli försäljare. Mårten var först tveksam, men Johan övertalade honom att testa på det under tre månader – och trivs han inte med det så får han återgå till sitt tidigare jobb i lagret. Efter tre månader gick Johan fram till Mårten och frågade hur det går, och till sin glädje kunde han upptäcka att Mårten stormtrivdes i sitt jobb och ville fortsätta som försäljare. Idag är Mårten en av de bästa försäljarna i företaget, plus att han har ett bra namn om sig ute på fältet. 

Johan nämner också om praktikanterna som kommer till företaget. En del av dessa unga personer är självgående, emedan en del av dem står i ett hörn med hörlurar på sig och gör ingenting. En praktikant som Johan minns speciellt mycket är en ung kille (vi kallar honom för ”Per”) som var på praktik i ett par veckor. Pers far (Johans bekant) frågade Johan om det finns möjlighet att Per kunde få sommarjobb i företaget. Men eftersom Johan då hade alla personer på plats kunde han inte lova det. Men under de två veckorna som Per var på praktik hände något. Per fick som uppgift att städa i hyllorna där det fanns målarburkar. Per arbetade i det tysta och frågade hur systemet fungerade av arbetskollegorna. Då Johan kom in i lagret för att se hur det gick fick han en stor överraskning. Först blev han besviken då han såg att Per hängde framför datorn, men då han fick se vad han gjorde blev han väldigt tagen av Pers initiativförmåga. Per hade nämligen tyckt att prislapparna behövde förnyas och förbättrats och han hade gjort upp ett helt nytt system som underlättade för alla som arbetade på stället. 

Johan kontaktade Pers far och sade att vet du vad din son har gjort? – Nej, oj – hur mycket kostar det, svarade fadern.

 – Ingenting,svarade Johan, din son har skaffat sig ett sommarjobb!

Eftersom Johan har arbetat sig upp under sina år har han även fått en hel del erfarenheter inom ledarskap och teamarbete. Erfarenheterna har Johan alltid med sig i bakfickan, och då det gäller förändringar och förbättringar underlättar det planeringen då han vet vad som kan fungera och vad som inte fungerar. Att följa med teamets arbetsinsatser och placera om där det behövs underlättar inte bara arbetet, utan även stämningen i teamet såväl som i kundbetjäningen. Balansen i ett team är viktig och där rekommenderar Johan att man blandar både unga och äldre arbetstagare. 

Att fokusera på en sak i gången är ledarens bästa egenskap då det gäller att styra och leda personalen. En ledare skall inte göra arbetstagarnas uppgifter, en ledares uppgift är att vara ledare och koncentrera sig på arbetstagarnas styrkor och möjligheter. En ledare bör även lyssna och vara öppen för att ta emot feedback från andra. Ingen är fullkomlig.

Denna diskussion var mycket intressant, och jag kände igen mig i många av Johans erfarenheter om både människor och ledarskap. Eftersom jag själv har prövat på många arbetsplatser – och haft många slags chefer, så är det bekanta saker vad han pratar om. Ledarskap tar man inte, det förtjänar man. 

För att sammanfatta detta så kan vi säga att ledarskap innebär:

  • Vara tydlig med mål och struktur. Prata med dina kollegor – prata inte över dem. Motivera arbetet till målet. Lyssna på varandra. 
  • Skapa ett bra team med hög ”VI-KÄNSLA”. Bra relationer och bra diskussioner ger en bra känsla i teamet. 
  • Se individuella skillnader, se styrkorna, se svagheterna. Låt alla få lysa med sin styrka. Ge de rätta verktygen till den rätta personen.
  • En chef behöver ställa krav. En kravlös arbetsplats har inga mål. Förväntningarna är viktiga på en arbetsplats.
  • Våga ta tunga beslut, och var modig i beslutsfattandet. 
  • En ledare bör vara konsekvent i ledarskapet. Håll samma jämna nivå så personalen vet var de har ledaren. 
  • Stress minimeras med öppenhet och omtanke om varandra. Pauser, träning och övningar ger motivation. 
  • Ha roligt tillsammans! En bra stämning underlättar även den stressigaste arbetsplatsen. 

Vill du delge dina erfarenheter kring dina arbetsupplevelser och erfarenheter? Hör av dig så träffas vi över en kaffe någon dag. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *